Основні поради початківцям з вирощування абрикоса.
Здрастуйте, дорогі друзі. Вітаю вас, на каналі “Дачні історії”.
Назва “абрикос” з латинської перекладається як скоростиглий “скоростиглий”. Російська назва цієї косточковой культури походить від голландського abrikoos.
Як мінімум ще до христову епоху абрикос вирощували в Китаї. Саме з Китаю, на думку більшості дослідників він поширився в Середній Азії, і потрапив зокрема у Вірменії, а звідти його привезли в Грецію і називали “вірменські яблука”.
https://vk. com/photo-159774511_456241888
Найцікавіше, так це те, що в давнину цінували не смак плодів, а цілющі властивості абрикоса. Ще в давнину із свіжих плодів готували зілля від анемії і хвороб печінки.
Наполягали і використовували як проносне. Настої з листя застосовували при запаленнях ясен. Відомі рецепти приготування компресів, їх накладають (у вигляді компресу) на рани, опіки і садна. Навіть зараз лікарі наказую споживання абрикоса хворим, страждаючим серцево-судинними захворюваннями і в якості вітамінного кошти.
Абрикос – культура, дуже швидко вступає в плодоношення, найчастіше це відбувається на п’ятому або шостому році життя, поступово досягаючи позначки 50 кілограм на дерево. У сприятливих умовах півдня Росії, обробляють високопродуктивні сорти абрикоса, дерева яких в 10-12-річному віці дають більше 100 кілограм.
На жаль, дачники нерідко відчувають великі проблеми з дуже коротким періодом відпочинку (зимового сну) на абрикосових деревах. Коли температура піднімається, рослини легко «прокидаються», починається вегетація, це тягне за собою зниження зимостійкості.
Сорти.
Для середньо смуги: Альоша, Лель, Айсберг, Зевс, Царський, Едельвейс.
Для більш північних регіонів: Челябінський ранній, Кичигинский, Пікантний.
Якщо під час глибокого спокою бутони квіток абрикоса переносять температуру до мінус 30 градусів, то після виходу з них вони пошкоджуються при температурі мінус 15-20 градусів. Цвітуть квітки відмирають, як тільки температура падає до мінус 5 градусів.
Але навіть у середній смузі загибель урожаю із-за пошкоджень квіток трапляється рідко. Тут абрикос страждає через нестачу зимостійкості, зимових опіків і подпревания кори.
Садівники вважають, що підвищити морозостійкість абрикоса можна регулярним внесенням у пристовбурні круги перепрілого гною і деревної золи. А щоб прискорити листопад і забезпечити кращу підготовку дерева до зими, у вересні, ще за зеленим листям, слід проводити запилення сухий деревною золою.
Абрикос чудово можна розмножувати і кісточками. Для цього він повинен бути посіяно восени на відстані 25-30 сантиметрів між кісточками і 15-20 сантиметрами між рядками.
Через рік розсаду потрібно пересадити. Краще це робити навесні. Вирощуванні абрикосів з кісточок дозволяє адаптувати (районировать) південні сорти абрикоса до місцевих умов.
Абрикосам для запилення потрібно друге дерево іншого сорту. Якщо його немає, то зав’язь буде обсипатися. Якщо ви плануєте посадити тільки одне дерево, вибирайте самоплідні сорти, але вони найчастіше не дуже врожайні.
Добре росте на легких ґрунтах, не виносить застійної вологи. При посадці вносять органічні добрива з розрахунку 3-5 кг / м2. Абрикос вимагає сонячного місця. Необхідно прикривати посадку від холодних вітрів, які можуть пошкодити квіти, що призведе до відсутності плодів.
З хвороб гриб Согупеит – це особливо небезпечно, з-за цього гриба спочатку на листках, а потім і на квітках утворюються бурі плями. У цьому випадку пошкоджені частини видаляються і обробляються протигрибковими препаратами.
Моніліоз навесні призводить до підсихання гілочок і квіток, пізніше плоди покриваються цвіллю, зморщуються і всихають.
З шкідників часто нападає попелиця і східна моль і в останні роки, що дивно хрущі. Видалити уражені попелиць і міллю пагони і проводити лікування інсектицидами.
Царський варення.
Берете один кілограм абрикосів і пів кілограма цукру. У плодів видалити кісточки і шкірку. З кісточок дістати горішки і вставити у абрикоси.
У каструлю насипати цукор, додати 1 ст. води і поставити на середній вогонь. Закипевшим сиропом залити абрикоси, дати охолонути, злити сироп, знову закип’ятити і залити ним абрикоси. Повторити 3-4 рази. Зберігати в скляній банці в холоді.
Дякуємо за інтерес до мого каналу.
Якщо ви хочете поділитися своїм досвідом, застерегти інших дачників від помилок, розповісти про вдалі експерименти, тоді надсилайте свої повідомлення на електронну пошту kanal-sad@mail. ru. Я їх із задоволенням опублікую на нашому каналі.
Що б не пропустити нові статті, підпишіться на канал, залиште коментар, поставте лайк.